Strokovna ekskurzija na območju občine Brežice

Brežice

V petek, 10. novembra 2023, smo se v jutranjih urah z avtobusom odpeljali iz deževne Škofje Loke proti Dolenjski.

Naš prvi postanek je bil v vojašnici Jerneja Molana, v Cerkljah ob Krki, kjer domuje 15. polk vojaškega letalstva slovenske vojske. V vojašnici sta nas lepo sprejela ppk Aleš Zajc in švod Bojan Petkovič. Podpolkovnik nam je predstavil program ogleda in delovanje 15. PVL SV. Letališče, ki je precej prostrano, deluje na tej lokaciji že od leta 1939 in ima dve letališki stezi. Najdaljša je asfaltna in je dolga 3000m, druga pa je travnata in je dolga 1100m. Letališče je sodobno, saj so zgradili novi letališki stolp in nekaj hangarjev. Najprej smo si ogledali štiri spominske sobe v 107. letalski bazi, skozi katere nas je vodil švod. Rdeča spominska soba, kjer prikazuje letališče pred letom 1991 in življenjepis domačina, teritorialca, Jerneja Molana, ki je padel pod kroglami JA v vojni za osamosvojitev Slovenije. Modra spominska soba, kjer je prikazano letališče v letu 1991 in nekaj po tem letu ter še dve manjši spominski sobi, z delovanjem  le-tega v današnjem času SV. Z avtobusom smo se odpeljali na samo letališče v enega od hangarjev. Letalski tehnik, zadolžen za helikopterje Bell 212, nam je razkazal helikopter in razložil vse podrobnosti o njem. Presenetil pa nas je sam poveljnik 15. PVL polk Janez Gaube, ki nam je prikazal in razložil vse o letalih PC-9 in PV-6. Še skupinska slika, zahvala za sprejem in vse prikazano, smo se poslovili od vojašnice.

Naslednja postaja je bilo najmanjše mesto v Sloveniji, Kostanjevica na Krki. Nekaj podatkov o tem mestu in okolici nam je na avtobusu podal sekretar Daniel Kirbus. Ko smo se pripeljali do Kostanjevice nas je čakalo razočaranje. Kot prvo nismo mogli z avtobusom skozi mesto, kot drugo, je bil podrt leseni most za pešce zaradi poplav. Morali smo naokoli, kar nam je vzelo veliko časa. In nazadnje je začelo še deževati. Polovica udeležencev je nadaljevala peš skozi mesto na drugo stran, kjer so počakali na avtobus. Polovica pa se nas je ustavilo na kavici in ob določenem času smo zapustili Kostanjevico na Krki.

Tretja postaja je bil center Brežic, kjer nas je čakal veteran vojne za Slovenijo, predsednik pokrajinskega odbora Posavja ZVVS, Anton Supančič. Popeljal nas je pred obelisk zmage osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991, ki je visok 12m in stoji na trgu Jožeta Toporišiča. Razložil nam je kako je potekala vojna v okolici Brežic in nasploh v Posavju. Skupinska slika in že smo se peljali do naslednjega obeležja TO. Ustavili smo se v Rigoncih pri Dobovi. Obeležje stoji na robu vasi, tik ob hrvaški meji, kjer so se teritorialci Brežic spopadli s kolono oklepnikov JA. Na temu mestu je tudi padel teritorialec-domačin Jernej Molan, po katerem se tudi imenuje vojašnica v Cerkljah ob Krki. Bil je prva žrtev osamosvojitvene vojne. G. Supančič nam je razložil kako so 1991 potekali boji v tej okolici. Na koncu je v imenu vseh predsednik Jereb prižgal svečo in se g. Supančiču s knjigo "Vloga TO Gorenjske v procesu osamosvajanja RS 1990-1991" zahvalil za njegovo razlago in čas, ki si ga je vzel za naš obisk.

Nekoliko premraženi smo v bližini odšli na kosilo. Ker je bil dan pred Martinovim smo imeli pravo martinovo pojedino. Martinovo gos, rdeče zelje, mlince, pražen krompir in pečenko smo zalili z brežiškim vinom.

Na poti proti domu smo se ustavili na Petrolovem parkirišču v vasi Zaloke, kjer na robu Krakovskega gozda stoji obeležje krakovskim teritorialcem. Privoščili smo si pozno kavo. V Trebnjah smo zavili iz avtoceste in se zapeljali do spominskega parka na Medvedjeku. Pri spomeniku smo se poklonili in prižgali svečo v spomin  8 padlim civilistom, ki so izgubili življenje v osamosvojitveni vojni za Slovenijo. Pozno popoldne smo se vrnili še vedno v deževno Škofjo Loko.