Pohod v Slovenski Bistrici

Slovenska Bistrica

Pohod po poteh spominskih obeležij - tajnih skladišč 1990-1991

Tradicionalen pohod, pohod po poteh spominskih obeležij ali tajnih skladišč 1990-1991, je zamenjava za Šarhov pohod ali Festival miru. Prvi pohod je bil v nedeljo, 11. junija 2023, v Slovenski Bistrici. Pohoda so se udeležili veterani osnovnih združenj Slovenije, veterani SEVER, območno združenje ZČS, območno združenje borcev za vrednote NOB, Pohorsko društvo generala Maistra in ostali zainteresirani. Na vabilo sva se odzvala dva pripadnika OZVVS Škofja Loka, Franc Langerholc z ženo in Daniel Kirbus z ženo. Ob prihodu v Veteranski center Brinje pri Slovenski Bistrici, smo bili veselo sprejeti, saj smo poleg dveh pohodnikov iz Kočevja, bili edini izven štajerskega območja. Po jutranji kavici, prigrizkih in prijetnemu spoznavanju sta sledila pozdravna nagovora predsednika OZVVS in župana Slovenska Bistrica. Nato smo pričeli smo s pohodom.

Na začetku kolone se je vozil »Veteran, jeep 2. svet. vojne«, kateri nam je dajal smer. Za njim nekaj praporov in nato približno 60 pohodnikov. Pot nas je vodila po slikoviti pohorski pokrajini med travniki, skozi gozdičke, med vinogradi in sadovnjaki z majhnimi vzponi. Smer je potekala od Veteranskega centra Brinje, vasi Devina, vasi Ritoznoj in nazaj do Veteranskega centra Brinje. Pohod je trajal približno 4 ure in bil dolg 9 km. Povsod kjer smo se ustavili je bila razlaga, kaj in zakaj je bilo tukaj skladišče. Pripovedovali so domačini, kateri so tudi nudili domače mesne specialitete, domači kruh, domače pecivo in seveda domače vino, belo, rdeče, tudi brezalkoholne pijače. Torej vzdušje na vrhuncu, pa čeprav nas je kar nekajkrat pošteno napralo. Tako smo bili mokri znotraj kot tudi zunaj.

Po vrnitvi v Veteranski center Brinje smo se okrepčali še s kosilom in napitki. Po izmenjavi spominov na leta 1990-1991, kako delujejo OZVVS in izmenjavi e-mailov, smo se v popoldanskih urah poslovili in se zahvalili za gostoljubje ter se odpeljali proti domu.

                                                                                                    (oglej si še multimedijo)